For børn og begyndere

For børn og begyndere

Makrellen (Scomber scombrus) er en spændende og fremfor alt morsom fisk at fange, og så er den talstærkt forekommende og hugvillig. Den er derfor et oplagt bytte for os lystfiskere – uanset alder eller erfaring.

Her får du nogle tips til, hvordan du kommer i gang med makrelfiskeriet.

 

DSC_0165

Med et simpelt makrelforfang kan man være heldig af fange op til flere makreller ad gangen.

Makreller til alle

Makrellen er en udpræget sommergæst, som begynder at indfinde sig i de danske farvande fra midten af juni og frem, hvor vandtemperaturerne begynder at toppe. Den er en pelagisk stimefisk, der ofte optræder i stimer på mange hundrede individer, og man kan derfor opleve noget intenst fiskeri, når først fiskene er fundet.

Makrellen færdes som regel over dybere vand ude til havs, men den søger også ind langs med kystlinjer, hvor der er gode dybder og strømforhold – og ind imellem kan man også finde den på rov inde over lavt vand.

På mange måder er makrellen altædende, men for os lystfiskere er det værd at vide, at særligt mindre fisk, rejer og tanglopper står højt på makrellens menukort – og at den har en veludviklet lugte- og synssans. Desuden er det godt at vide, at særligt sølvfarvede og blanke agn har en stærk tiltrækningskraft på makrellen, der som oftest hugger uden tøven.

Makrellen er en formidabel fighter med et iltert temperament, og den er derfor en rigtig spændende fisk – også selvom den ikke hører til havets største. Den kræver ikke stor lystfiskererfaring, og den stiller ikke de store krav til grejet og udrustningen.

 

DSC_0457-1

En pirk bundet for enden af et makrelforfang er den enkleste måde at få makrellen i tale på.

Grundudrustning

En god grundudrustning til makrelfiskeri er en helt almindelig spinnestang på 6,5 – 7’ og en kastevægt på omkring 12-20gram. Det monteres med et #30 spinnehjul med rigelige mængder 0.20 fletline, og i enden kan man så knytte et makrelforfang, som er et færdiglavet forfang med 4 – 6 ophængerfluer. For enden af dette kan man så montere et lod eller – endnu bedre – en kastepirk på 15-20gram.

Mange begyndersæt egner sig rigtig godt til makrelfiskeri, og hvis man henvender sig i en fiskegrejsbutik, får man også god hjælp til at finde sig et lille udvalg af makrelforfang og agn.

 

Hvor fanger du din første makrel?

Nogle af de steder, man kan overveje at starte sin makrelfiskekarriere, er langs kystpladser med gode dybdekurver ud mod åbent vand samt langs moler og havne med tilknytning til åbent vand. Her kan man ofte finde makreller, som cirkler rundt. Og vær endelig ikke fortvivlet, hvis ikke du får hug med det samme. Væbn dig i stedet med lidt tålmodighed, for den kan være godt givet ud.

Makrellen er altid på farten, altid sulten og pludselig kommer den forbi netop der, hvor du står og fisker – og så er der pludselig kurve i stangen og sved på panden.

Hvis du virkelig vil optimere dine chancer for at fange nogle fine makreller, så er der en masse turbåde som i sæsonen fra slutningen af juli til midten af september specialiserer sig i makrelfiskeri til havs.

Skipperne ved som regel lige, hvor makrellerne skal findes, og de kan derfor sørge for, at du rammer ind i nogle grove stimer af fisk, der kan byde på solid underholdning i nogle hektiske timer.